Barnavårdscentraler uppmuntrar webbtidbokning

För att underlätta för föräldrar lägger nu flera av våra barnavårdscentraler ut alla sina tider för bokning via webben. Samtidigt behåller de möjligheten att boka tid via telefon för dem som föredrar det.

Nu börjar flera barnavårdscentraler som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde att lägga ut alla sina tider för webbtidbokning. Både nybokningar och ombokningar släpps fritt till patienter.

Sedan ett år tillbaka arbetar Solna barnavårdscentral enligt det här arbetssättet. Där har resultatet varit positivt och nu införs det därför hos flera.

— Många patienter uppskattar att kunna boka sin tid själva. De kan sitta med almanackan i lugn och ro för att se vilka alternativ det finns som passar deras vardag. Och de som vill ha personlig service kan fortfarande ringa till oss, säger Erica Junge, verksamhetschef för flera barnavårdscentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Vänd dig till vårdcentralen om ditt barn är sjukt

Barnavårdscentralens uppdrag är förebyggande hälsovård. Innan Solna barnavårdscentral öppnade upp möjligheten att boka tid via webben fanns det en farhåga för att föräldrar skulle boka tid hos barnavårdscentralen när deras barn blev sjukt istället för att vända sig till vårdcentralen, men det har inte alls varit något problem.

— De allra minsta barnen som kommer till oss är extra känsliga för infektioner. Vi arbetar därför mycket med att upplysa föräldrar om att inte besöka oss om de själva eller deras barn är sjukt på grund av smittorisken, berättar Ulrika Lindström, verksamhetschef för flera barnavårdscentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

— Istället råder vi dem att vända sig till vårdcentralen eller ringa 1177 Vårdguiden och det rådet är föräldrar väldigt duktiga på att följa, säger Ulrika Lindström.

Föräldrar som oroar sig för något kring sitt barn kan boka en extratid hos barnavårdscentralen via webben.

— Vi vill vara ett stöd i föräldraskapet och föräldrar är alltid välkomna att kontakta oss om de funderar över något, säger Lena Marell, verksamhetsutvecklare för barnavårdscentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Publicerad 2019-04-25