Bloggaren Mia Fernando belönas med priset Årets fysioterapeut

Mia Fernando har utsetts till Årets fysioterapeut 2017. Hon belönas för sin förmåga att kommunicera och lyfta fram kvinnors hälsa i sociala medier. Enligt juryns motivering utvecklar hon professionen samtidigt som hon visar hur digital teknik kan användas för att möta morgondagens utmaningar.

Mia Fernando Foto: Lars Flodin

Vid sidan av arbetet som fysioterapeut driver Mia Fernando en blogg om kvinnors hälsa utifrån sin yrkeskompetens som fysioterapeut med specialinriktning mot gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär.

I bloggen delar hon med sig av kunskap kring bland annat komplikationer efter graviditet, kvinnohälsa och rekommendationer kring fysisk träning.

- Det känns överväldigande och väldigt roligt att få priset Årets fysioterapeut! Med min blogg vill jag inspirera kvinnor och sprida kunskap om vilken vård det finns att få. Kvinnors hälsa är en smal nisch som tyvärr ofta uppfattas som töntig. Men det finns ett stort intresse för dessa frågor, det visar inte minst det stora gensvar jag får från mina läsare, säger Mia Fernando, fysioterapeut vid Rehab Södra, Stockholms läns sjukvårdsområde.

Fysioterapeuternas motivering till priset Årets fysioterapeut lyder:

”Som kunskapsdriven kliniker, orädd entreprenör och flitig debattör använder sig Mia Fernando av nya digitala metoder för att kommunicera med patienter, medborgare, vårdgivare och beslutsfattare. Mias förmåga att kommunicera har bidragit till att sätta ljuset på fysioterapeuters kompetens i relation till det samhällsaktuella ämnet kvinnors hälsa i samband med graviditet, förlossning och de ibland livslånga komplikationerna efter en förlossning. Med sitt engagemang och sin förmåga att kommunicera visar Mia hur fysioterapeuters kompetens kan användas för att förbättra möjligheterna för kvinnor att leva hälsosamma liv.

Mia Fernando utvecklar inte bara professionen på ett föredömligt sätt – hennes förmåga att skapa plattformar för och generöst kommunicera kunskap till patienter, medborgare, vårdgivare och beslutsfattare visar hur vi kan använda nya digitala tekniker som ett sätt att hantera morgondagens utmaningar inom hälso-och sjukvården.”

Publicerad 2017-09-06