"Du är ingen brottsling för att du mår psykiskt dåligt"

Larm om självmord, som enligt rutin kommer till polisen, slussas nu över till den psykiatriska ambulansen. Något som har blivit en stor framgång i Stockholms län. 

I slutet på mars lanserades den nya ambulans som är särskilt till för psykiatriska akutfall. Projektet ska utvärderas om två år, men redan nu går det att se att ambulansen gör stor nytta. 

– Det har gått jättebra,säger Mikael Calsson, som är räddningschef och ledare för insatsen, i en intervju till Sveriges Radio Ekot. 

– Vi har fått positiv respons både från dem vi möter ute, personer som mår dåligt akut, men även från polis, ambulanspersonal och räddningstjänst som vi samarbetar med.

Om ambulansen

Den nya ambulansen ser precis ut som en vanlig ambulans, men har säten istället för bårar inuti. Förutom ambulanssjukvårdare så följer en sjuksköterska med specialisering på psykiatri alltid med i bilen.

Tanken är att ambulansen främst ska rycka ut på självmordslarm. Och det har den fått göra dagligen sedan lanseringen. 

Ambulansen kör mellan klockan 15 och 01 alla dagar och statistiken för de månader som den varit i bruk visar att den verkligen rullar alla kvällar. Mellan två och nio akut sjuka har fått hjälp varje dygn.

Genomsnittet ligger på cirka 135 utryckningar i månaden, vilka annars skulle ha skötts av polisen. 

– För polisens del så har det inneburit att vi blir avlastade i rätt många ärenden, säger Björn Cewenhielm, som är tillförordnad chef på regionledningscentralen på Stockholmspolisen, till Ekot. 

Rätt hjälp snabbt

Sedan projektet startade så har polisen och ambulansen åkt ut på 508 larm tillsammans. I så många som 90 procent av dem har polisen tidigt kunnat lämna över omhändertagandet till vården. 

Mikael Carlsson påpekar att de stora vinnarna är de patienter som ambulansen har kunnat hjälpa. 

– En stor skillnad som vi ser är avstigmatiseringen av psykisk ohälsa. Som det har varit tidigare och fortfarande är, så mår du akut psykiskt dåligt så blir du ofta hämtad av polis. Och det kan ju vara jättejobbigt.

– Du är ingen brottsling för att du mår psykiskt dåligt, konstaterar Magnus Carlsson. 

Hoppas på fler 

Björn Cewenhieln hoppas att konceptet med psykiatrisk akutbil växer. Han bedömer att det finns ett behov av flera psykiatriska ambulanser, men är samtidigt medveten om att det i så fall krävs mer resurser. 

– Men det här är nog en ganska viktig fråga som jag tror att man ska prioritera att satsa på därför att det här har visat sig att det är en stor vinst för alla inblandade aktörerna i den här vårdkedjan, säger Björn Cewenhielm.

Publicerad 2015-08-17

Fakta

Den psykiatriska ambulansen, kallad PAM för psykiatrisk akutmobilitet, infördes i slutet av mars 2015. Ambulansen är knuten till Stockholms läns psykiatriska akutmottagning på S:t Görans sjukhus.

Organisatoriskt är den en del av Norra Stockholms psykiatri, men har hela Stockholms län som arbetsområde. Precis som andra ambulanser larmas PAM via SOS Alarms telefonnummer 112.