Klimakteriet kommer

Klimakteriet innebär en förändring i livet. Det är inte konstigt om du får starka känslor och fysiska besvär när hormonbalansen kraftigt förändras. Då kan det vara skönt att veta att dina besvär är normala, att du inte är ensam och att det finns hjälp att få.

Det är vanligt att ha mer eller mindre klimakteriebesvär under flera år i samband med att mensen upphör. Många får värmevallningar och svettningar som både kan vara irriterande och störa sömnen. Det är vanligt med humörsvängningar, att känna sig nedstämd och irriterad. Sexlusten kan försvinna och underlivsbesvär kan påverka sexlivet. Och så finns det andra som inte upplever några klimakteriebesvär alls, utan mensen bara upphör.

Vänd dig till din vårdcentral

När klimakteriebesvär påverkar ditt vardagsliv och dina relationer till andra är det bra att berätta för din familj om de förändringar du går igenom och hur det känns. Försök att ta hand om dig själv under den här tiden. Avslappningsövningar och motion kan lindra besvären. Det kan också vara skönt att prata med en väninna som går igenom samma period.

Kontakta din vårdcentral om du behöver hjälp att hantera den förändring som pågår i dig. Det finns bland annat läkemedel som motverkar olika klimakteriebesvär. Du kan också få psykosocialt stöd på din vårdcentral om du känner dig deprimerad.

Kan också vara en lättnad

Alla upplever inte klimakteriet som något besvärligt. Det kan istället vara en lättnad att slippa pms-besvär och mens. Du behöver inte oroa dig för graviditet och alla får inte besvär.

Publicerad 2020-10-16