Liljeholmens vårdcentral satsar på helgöppet

I samband med att husläkarjourer upphör inom Region Stockholm utökar Liljeholmens vårdcentral sina öppettider och erbjuder helgöppet för patienter med lättare akuta besvär.

Från och med den 1 juli kommer Liljeholmens vårdcentral erbjuda helgöppet på lördagar, söndagar och helgdagar mellan klockan 10-16. Under helger kommer lättare akuta besvär som inte kan vänta till nästa vardag och som inte kräver närakutens resurser att prioriteras. Det kan exempelvis vara urinvägsinfektion, öronbesvär, hudutslag, sårskador eller allergi.

Liljeholmens vårdcentral kommer försöka erbjuda tid hos sjuksköterskorna eller läkare samma dag, antingen som ett besök på vårdcentralen eller via videomöte. Alla besök förbokas via telefon.

– Vi ser att det finns ett behov hos befolkningen av vård även under helger. God tillgänglighet är viktigt för oss och vi satsar därför på att utöka våra öppettider, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Liljeholmens vårdcentral.

Husläkarjourerna i Region Stockholm avvecklas successivt under 2021-2022. Liljeholmens vårdcentral börjar erbjuda helgöppet i samband med att Liljeholmens husläkarjour stänger.

– Genom att vår husläkarjour upphör har vi den bemanning, organisation och erfarenhet som krävs för att kunna erbjuda helgöppet. Förutom att erbjuda våra patienter god vård bidrar vi förhoppningsvis även till att avlasta närakuterna genom att ta hand om patienter med lättare akuta besvär under helger, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

Fakta

Liljeholmens vårdcentral är en av landets största vårdcentraler med över 30 000 listade patienter. Den ingår i Stockholms läns sjukvårdsområde som erbjuder hälso- och sjukvård i Region Stockholms regi. Läs mer om Liljeholmens vårdcentral