När något hemskt händer

Vi berörs alla av terrordåd och andra hemska händelser i vår omgivning. Känner du oro och vill prata med någon är du välkommen ringa landstingets krisstödstelefon 08-517 700 00 eller sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Det är naturligt att reagera när det händer allvarliga och tragiska händelser i vår omgivning. En del människor blir rädda och oroliga, andra känner sig mindre berörda.

– Den bästa hjälpen är att prata med sina anhöriga och närstående, eller lärare eller kolleger. Samtala om det som händer med någon du har förtroende för - det är det viktigaste, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för Regionalt Kunskapscentrum för Kris- och katastrofpsykologi inom Stockholms läns sjukvårdsområde. 

För barn kan det vara extra svårt att förstå vad som händer. Charlotte Therup Svedenlöf poängterar att vi inte får glömma bort att också prata med barnen - de har samma behov som vuxna att få information. 

Här får du hjälp

Blir din eller ditt barns oro så stark att ni får svårt att fungera i vardagen kan ni få hjälp. Ofta får du bra stöd redan hos din husläkare eller vårdcentral. Du är också välkommen att kontakta våra psykiatriska mottagningar. 

Mår du akut dåligt bör du ringa direkt till någon av våra jourmottagningar. Där finns någon som lyssnar och som kan ge dig råd om hur du går vidare. 

På Regionalt Kunskapscentrum för Kris- och katastrofpsykologis webbplats finns också bra informationsmaterial, även sådant som riktar sig till barn. 

Publicerad 2017-04-07

Här är våra jourmottagningar

Våra jourmottagningar har öppet varje dag 8-22 om inget annat anges. Hos dem får du snabb och kvalificerad hjälp.  

Klicka på mottagningens namn för att komma direkt till deras kontaktsida:

För att se mottagningarna på en karta gå till Google Maps.

Du kan också ringa de här hjälplinjerna:

Barnens hjälptelefon - BRIS

BRIS vuxentelefon - för dig som är orolig för ett barn

Jourhavande medmänniska

Jourhavande präst

112

112

Röda Korsets telefonjour

Självmordslinjen

Äldretelefonen