Närakut Haga – först ut av de nya närakuterna

Den 1 juni öppnar nya Närakut Haga vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Inledningsvis tar närakuten emot vuxna från 18 år.

vårdsituation
Närakuten finns till för dem som behöver mer akut vård än vårdcentralen kan erbjuda. Foto: Yanan Li

– Det känns spännande att få öppna den första av de nya närakuterna, säger sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling vid Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). Det är ett stort förtroende vi fått från landstinget, att driva sju av länets tio nya närakuter, och det är vi naturligtvis glada över.

Närakut Haga öppnar 1 juni 2017 vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, med adress Karolinska vägen. 

Inledningsvis kommer Närakut Haga att ta emot vuxna från 18 år, då den nuvarande närakuten för barn fortsätter året ut. Från januari 2018 kommer även Närakut Haga att ta emot barn i alla åldrar.

En utökning av akut sjukvård i Stockholms län

Närakuten finns till för dem som behöver mer akut vård än vårdcentralen kan erbjuda (till exempel röntgen och ultraljud). Närakuten kan hjälpa till med till exempel frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt lunginflammation, misstänkt propp i ben och akuta allergiska besvär.

Vid mycket allvarliga eller livshotande tillstånd ska man alltid ringa 112 för att få hjälp på lämplig akutmottagning.

De nya närakuterna är en del i landstingets Framtidsplan för hälso- och sjukvård. Målet är ett ge patienten ett akut omhändertagande med rätt kompetens på rätt plats och vid rätt tid anpassat till de hälso- och sjukvårdsbehov som patienten har.

Publicerad 2017-06-01