Nu erbjuder ungdomsmottagningen chatt

I appen Alltid öppet kan ungdomar chatta med ungdomsmottagningen. Det är en helt ny kontaktväg som markant förbättrar tillgängligheten. Dessutom är chatt ett alternativ för ungdomar som annars tvekar att kontakta vården.

Sedan någon vecka tillbaka erbjuder ungdomsmottagningarna som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholms regi ungdomar möjlighet att chatta med dem.

Chattfunktionen nås via appen ”Alltid öppet” där ungdomar sedan tidigare erbjuds möjlighet till videomöte och tidsbokning hos ungdomsmottagningen.

Efterfrågan hos ungdomarna är stor. Trots att chatten bara varit igång en vecka och ungdomsmottagningarna endast marknadsfört den på sina egna webbplatser är det många som redan använt den.

– Jag tror det kan vara enklare att ställa en känslig fråga i chatten än när man möter oss i vården öga mot öga i ett besök eller videomöte. För även om ungdomarna loggar in med bank-id i appen tror jag chatten ger en känsla av anonymitet som de uppskattar, säger Sofia Strand, barnmorska vid Salems ungdomsmottagning och projektledare för Ungdomsmottagning online i Alltid öppet.

Tillgängliga på ett helt nytt sätt

Chatten är en helt ny kontaktväg som markant ökar ungdomsmottagningens tillgänglighet. Istället för att passa en telefontid eller drop-in mottagning kan ungdomar i Stockholm upp till 23 års ålder skriva i chatten när som helst på dygnet.

Chatten bemannas av barnmorskor och kuratorer som svarar inom 24 timmar under vardagar. För ungdomen är chatten gratis på samma sätt som ungdomsmottagningens besök och videomöten är. Allt som krävs är att de laddar ner appen och loggar in med ett bank-id.

– Chatten kan också vara ett stöd till oroliga föräldrar. De kan uppmana sitt barn att skriva i chatten om barnet har något bekymmer men inte vill följa med till vården. Och för oss som arbetar i vården ger chatten oss en möjlighet att bygga ett förtroende för att sedan kunna föreslå ett vanligt besök om vi ser att det behövs, säger Sofia Strand.

Mer information om appen Alltid öppet

slso.sll.se/alltid-oppet

Publicerad 2019-11-14