Nu kan personer födda 1986 eller tidigare boka vaccinationstid i Region Stockholm

Idag, måndagen den 14 juni, öppnar vaccinationsbokningen för personer födda 1986 eller tidigare. För att boka vaccination mot covid-19 via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten krävs rätt födelseår. Vaccinationen sker på någon av länets vaccinationsmottagningar. Aktuell lista finns på 1177.se.

Vaccinationen av allmänheten – fas 4 – inleddes onsdagen 5 maj i Region Stockholm, och hittills under hela vaccinationsperioden har över 1,3 miljoner vaccindoser getts, och cirka 78 procent respektive 54 procent av gruppen 50 till 59 år och 40 till 49 år har vaccinerats med en första dos. Totalt har nästan 49 procent av den vuxna befolkningen i länet vaccinerats med en första dos medan andelen vaccinerade med en första dos i gruppen 65 år och äldre uppgår till knappt 87 procent.

- Vi håller fortsatt en hög takt i vaccinationerna och erbjuder nu ytterligare en åldersgrupp möjlighet att boka vaccinationstid. Vi vaccinerar varje dag, hela sommaren, och det vaccin vi tilldelas ska nå invånarna så snabbt som möjligt, så att allt fler kan få skydd mot covid-19. Förra veckan registrerades exempelvis över 157 000 vaccinationer regionen, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Region Stockholm öppnar för vaccinationsbokning i fas 4 i olika begränsade intervall, och vilka åldersgrupper som kan boka kommer att kommuniceras tydligt varje gång.

- När vi kan öppna för nya åldersgrupper beror till stor del på vaccintillgången, men också på bokningsläget i länet. Vi behöver vara snabbfotade och vi vill att vaccinatörerna har ett bra tryck i bokningarna så att så många som möjligt kan boka tid, och därför är det svårt att säga när vi öppnar för nya åldersgrupper. Vi vaccinerar så snabbt vi kan och håller fortsatt ett högt tempo med både den första och andra dosen, säger Magnus Thyberg.

Vaccinationsbokningen är öppen för personer födda 1986 eller tidigare. Vaccinationsmottagningarna lägger ut tider löpande och finns ingen tillgänglig tid kan man försöka igen senare.

Bokningen sker via appen Alltid öppet. Som ett komplement finns också en telefonbokningstjänst. Den vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller har behov av att boka på andra språk. Telefontjänsten är tillgänglig på tio språk.

Aktuell information om vaccinationsmottagningar och vaccination mot covid-19 finns på 1177.se.

Publicerad 2021-06-14