Nu startar allmänhetens vaccination – inleds med personer födda 1966 och tidigare

Idag, onsdag den 5 maj, inleder Region Stockholm vaccinationen av allmänheten. I ett första steg öppnar bokningen för personer födda 1966 eller tidigare.

De kan redan nu boka tid på någon av länets 14 vaccinationsmottagningar. Fas 4 av vaccinationen mot covid-19 har därmed inletts i Region Stockholm.

Vaccinationen av allmänheten var planerad att starta i vecka 19, men har kunnat tidigareläggas eftersom vaccinationerna i tidigare faser gått snabbare än planerat. Exempelvis har cirka 82 procent av gruppen 65-plus och 55 procent av gruppen 60 till 64 år vaccinerats med en första dos.

Tidsbokning till de 14 vaccinationsmottagningarna sker via appen Alltid öppet, och som komplement finns en telefonbokning för personer som av olika anledningar inte kan boka via digitala lösningar eller inte har Bank-id eller Freja e-id plus. Aktuell information om vaccinationerna finns på 1177.se. Även i telefonbokningen måste man ha rätt ålder inne för att kunna boka tid. Alla telefonnummer finns på 1177.se.

Även personer i tidigare faser, eller äldre åldrar, fortsätter att vaccineras för fullt, däribland personer som bor på särskilda boenden, de med hemsjukvård eller hemtjänst samt de som är födda 1961 eller tidigare.

Den fjärde och sista fasen i vaccinationen mot covid-19 omfattar omkring 1,4 miljoner invånare och därför vaccinerar Region Stockholm enligt turordning. Äldst får vaccin först. Till att börja med kommer årskullar om fem år att erbjudas bokning, löpande och i takt med vaccintillgång.

Publicerad 2021-05-05