bebis ligger i vuxen famn

Ny knytpunkt för barn och föräldrar i Haninge

Barnavårdscentralerna Brandbergen, Handen, Jordbro och Vendelsö går samman och bildar Haninge barnavårdscentral. Tillsammans med kommunens öppna förskola och kuratorer skapas en familjecentral som blir en naturlig mötesplats i Haninge.

Centralt beläget intill Haninge pendeltågsstation vid Haninge centrum bildas en ny mötesplats för föräldrar och barn. Här öppnar den nya mottagningen Haninge barnavårdscentral och snart startar även kommunens öppna förskola och kuratorer i samma byggnad. Tillsammans skapar verksamheterna en familjecentral i Haninge.

Organisatoriskt går de mindre BVC-mottagningar i Brandbergen, Handen, Jordbro och Vendelsö ihop och skapar den gemensamma mottagningen Haninge barnavårdscentral.

– Vi ser många fördelar med en stor gemensam mottagning. Vi samlar kompetensen kring barnet, kan öka närvaron av specialister och underlättar kollegialt utbyte. När även kommunen startar en öppen förskola och samlar kuratorer i samma fastighet kommer det göra vården mer tillgänglig, säger Erica Junge, verksamhetschef för BVC Stockholm Syd Nordöst inom Stockholms läns sjukvårdsområde som bedriver vård i Region Stockholms regi.

Centralt läge uppskattas av föräldrar

En del föräldrar får längre resväg när de geografiskt utspridda mottagningarna går samman men samtidigt finns flera fördelar med flytten.

– Vi ser på flera håll i regionen att många föräldrar föredrar att gå till BVC-mottagningar som är centralt belägna. Det kan vara lättare att resa kommunalt till en större knytpunkt och en del passar nog på att kombinera BVC-besöket med andra ärenden i centrumet, säger Erica Junge.

Föräldrar väljer att följa sin bvc-sköterska

Barnen som gått på de mindre BVC-mottagningarna i Brandbergen, Jordbro och Vendelsö behöver formellt lista om sig till den gemensamma mottagningen Haninge barnavårdscentral.

– Vi ser att den stora majoriteten av våra listade barn väljer att följa med sin nuvarande barnsjuksköterska som de har lärt känna och byggt upp ett förtroende för. Det glädjer oss att vi får fortsätta följa barnen tillsammans med föräldrarna för att finnas med längst vägen som ett stöd i föräldraskapet, säger Erica Junge.

Mer information om våra barnavårdscentraler: www.bvc.sll.se