Nytt psykiatrihus i Stockholms innerstad

Flera mottagningar inom Norra Stockholms psykiatri samlas nu i nya lokaler. 

Med förändringen vill Norra Stockholms psykiatri kunna erbjuda en förbättrad och mer specialiserad vård. De nya mottagningarna kommer därför att rikta in sig på specifika diagnoser. 

Göran Rydén, verksamhetschef på Norra Stockholms psykiatri, säger att satsningen gynnar både patienter och medarbetare, då utredning och behandling kommer att kunna skräddarsys för varje patient.

– I Alvik har vi redan flera mottagningar på en och samma plats, därför är det extra roligt att vi även i innerstan kan erbjuda våra samlade resurser under ett tak. 

Det är sammanlagt sex mottagningar som flyttat in i nyrenoverade lokaler på Atlasmuren 3 vid S:t Eriksplan. Flytten är en del av ett utvecklingsarbete inom Stockholms läns sjukvårdsområde och ingår i landstingets stora framtidsplan för hälso- och sjukvården i länet. 

Invigning 10 juni 2016

Den officiella invigningen av de nya mottagningarna gick av stapeln 10 juni. 

– Psykisk ohälsa är en stor fråga och att sjukskrivningarna ökar till följd av den är något vi måste ta på stort allvar, förklarade sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i sitt invigningstal. 

60 000 besök per år väntas patienter göra i de nya lokalerna där det finns mottagningar för unga vuxna, adhd, affektiva sjukdomar, ångestsjukdomar och personlighetssyndrom och för forskning om bipolär sjukdom. Dessutom har patientföreningarna ett eget rum.

– Bra lokaler kan bidra till bättre hälsa, framhöll Anna Starbrink och pekade särskilt på att här har såväl personal som patientorganisationer varit delaktiga i utformningen.

Anna Stenseth, chef för psykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde, lyfte fram att lokalerna är resultatet av ett gemensamt utvecklingsarbete inom psykiatrin som även gäller arbetssätt. Det handlar om ökad tillgänglighet, samarbete och ett ”sömlöst” sätt att hjälpa patienterna.

– Det här är en fantastisk möjlighet som jag hoppas ska bli en ledstjärna för hela psykiatrin, sade Anna Stenseth.

Natascha Borg, patientrepresentant och aktiv inom organisationen Balans, som också var med och klippte bandet, var extra glad för att olika typer av vård nu finns tillgänglig på en och samma plats.

– Jag hoppas verkligen att det är här för att stanna, sade hon.

Publicerad 2016-05-25