Öppet prat om sex befriande för nyanlända

Tensta barnmorskemottagning och Järva mansmottagning driver ett projekt ihop där de utbildar nyanlända till Sverige i sex- och samlevnad, HIV och könssjukdomar.  

Kristina Lindelöw och Helene Kylsten vid Tensta barnmorskemottagning. Foto: Peter Carlberg, Stockholms läns sjukvårdsområde. 

Att få prata öppet om det mest intima om man annars inte kan göra det innebär för många en stor befrielse.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande, säger Helene Kylsten och Kristina Lindelöw som driver projektet för barnmorskorna sedan tre år tillbaka.

Nu önskar de att det kommer att fortsätta och gärna att det utvidgas. Trots allt hinner man bara med en mindre del av befolkningen och behovet är stort.

Projektet besöker olika platser i Stockholm. Målgrupp är elever på Svenska för invandrare (SFI) som lärt sig så pass mycket svenska att de förstår och kan ställa frågor. För att alla ska känna att de kan tala fritt och öppet delas de in i män och kvinnor.

– Ibland uppkommer roliga situationer när grupper av kvinnor från olika kultur konfronteras med varandra. Fördomar finns överallt, men de ser olika ut. Det kan bli rena tennismatchen i diskussionerna.

Efter en och en halv timme i respektive grupp om anatomi, könsstympning, preventivmedel, menstruation och mödomshinnor och en genomgång av gångbara svenska ord för olika saker kommer en man från Hiv-positiva gruppen och berättar om sina egna erfarenheter. Detta sker i könsblandad grupp.

– För många är det en stor händelse att få veta att man som Hiv-smittad kan leva som vanligt om man är under behandling. I många andra länder innebär det en dödsdom, säger Helene Kylsten.

Både Helene och Kristina känner stor tillfredsställelse av att medverka i projektet. De känner att de gör nytta, och vad är viktigare än att känna att man gör nytta på jobbet?

– Här i Tensta är det bara 29 procent av kvinnorna som regelbundet tar cellprov. Att få chansen att berätta hur viktigt det är, att det inte gör ont och är gratis, känns oerhört bra, säger Kristina Lindelöw.

Publicerad 2015-06-17