Pollensäsongen är här

Våren är på väg och pollen har redan börjat spridas över Stockholm. Du som behöver hjälp med allergi och astma är välkommen till oss.

Många av våra vårdcentraler erbjuder astma- och allergiundersökning. Foto: Yanan Li

– Om man märker att man varje år, vid samma period, är snuvig och ögonen rinner, då får man nog börja misstänka att det är allergi. Särskilt om man har kliande röda ögon i kombination med snuva, säger Marianne Eduards, sjuksköterska specialiserad på astma, allergi och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) vid Liljeholmens vårdcentral, i en intervju till TV4 Nyheterna.

De flesta som har problem med pollen- och andra allergier får bra hjälp av de receptfria läkemedel som finns att köpa på apoteket.

– Vet man att man är allergisk ska man börja i god tid med antihistamintabletter. Är det till exempel björken man reagerar på ska man börja i mitten eller slutet av april, och ta medicinen varje dag. Man kan även kombinera det med nässprej och ögondroppar, säger Marianne Eduards.

Koll på pollen

Bäst effekt får du om du börjar ta din receptfria allergimedicin någon vecka innan de växter du är allergisk mot börjar blomma.

– Man ska helst börja lite innan problemen kommer, så att man håller symtomen nere. Är det al och hassel man har problem med behöver man ta medicin redan i januari-februari, förklarar Marianne Eduards.

Just al och hassel blommar nu i Stockholmsområdet. Du kan läsa mer om prognoserna för olika typer av pollen på Naturhistoriska riksmuseets webbplats pollenrapporten.se.

Du som behöver mer hjälp

Har du stora besvär av pollenallergi kan du behöva receptbelagda läkemedel. Välkommen att boka en tid hos din vårdcentral eller husläkare för undersökning eller om du behöver förnya dina recept.

– Om man gör allt man kan själv, och ändå har besvär som gör att man får sänkt livskvalitet, ska man söka vård, säger Marianne Eduards.

Du som förutom allergi också har astma kan behöva undersöka hur dina lungor fungerar. Många av våra vårdcentraler erbjuder också sådan undersökning.

Publicerad 2018-04-09