Psykiatriska akutbilen prisad

Den psykiatriska akutbilen i Stockholm har idag fått ta emot Svenska prehospitala priset. 

Priset delas ut av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, FLISA. Psykiatriska akutbilen får priset för sitt nytänkande inom svenska ambulanssjukvård. 

– Det känns jätteroligt, säger sjuksköterskan Fredrik Bengtsson i en intervju i Dagens Medicin. 

– Det betyder att akutpsykiatrin lyfts fram i ljuset vilket är bra för patienter, personal och andra blåljusmyndigheter.

Fredrik Bengtsson är chef för Stockholms läns psykiatriska mottagning vid Norra Stockholms psykiatri och är initiativtagare till försöket med psykiatrisk akutbil. 

Lyckat försök

Projektet med en psykiatrisk akutbil i Stockholm startade i mars 2015, och den har redan visat sig fylla en viktig funktion. I genomsnitt fyra personer per dygn har fått snabb och kvalificerad vård, istället för att tas omhand av polis. 

Den psykiatriska akutbilen är än så länge den enda i sitt slag i Sverige. Efter ett halvår har försöket redan hyllats av patienter, sjukvårdspersonal, polisen och andra aktörer som är inblandade vid akuta utryckningar. 

– Mycket handlar om att hitta rätt vårdnivå för patienterna, berättar Fredrik Bengtsson. I 130 av fallen har vi kunnat låta patienten vara kvar hemma, vilket många föredrar och det lättar också trycket på sjukhusen.

Vi ber att få gratulera till ett mycket välförtjänt pris!

Publicerad 2015-09-15

Fakta

Den psykiatriska ambulansen, kallad PAM för psykiatrisk akutmobilitet, infördes i slutet av mars 2015. Ambulansen är knuten till Stockholms läns psykiatriska akutmottagning på S:t Görans sjukhus.

Organisatoriskt är den en del av Norra Stockholms psykiatri, men har hela Stockholms län som arbetsområde. Precis som andra ambulanser larmas PAM via SOS Alarms telefonnummer 112.