Rätt kondom ger säkrare och skönare sex

Antalet personer som drabbas av klamydia, gonorré och syfilis ökar i Sverige. Sjuksköterskan Matias Garzón vid Stockholms mansmottagning berättar hur du både kan skydda dig och ha bättre sex.

I Kondomrummet hos Stockholms mansmottagning finns massor av olika kondomer. Foto: Yanan Li

Storleken har betydelse 

Nyckeln är att hitta rätt kondom. Kondomer finns i många olika färger, former och storlekar. Vad de flesta inte vet är hur stor betydelse storleken på kondomen faktiskt har.

– Storleken är verkligen A och O. Precis som det inte finns en behå som passar alla, finns det heller inte en kondom som passar alla, säger Matias Garzón i ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon. De flesta har nog mätt längden på sin penis, men den har ingen betydelse för kondomstorleken. Det är omkretsen du behöver ta reda på.

Så här mäter du

Du mäter penisens omkrets där den är som tjockast när den är erigerad. Stockholms mansmottagning har ett praktiskt måttband som finns att hämta gratis på deras mottagningar i Skärholmen och Rinkeby.

– Ologiskt nog mäts kondomens storlek i bredden när kondomringen är ihopklämd, förklarar Matias Garzón. Med vårt måttband får du både reda på din penis omkrets och vilken kondomstorlek som är rätt för dig.

Använder du ett vanligt måttband finns en tabell över storlekar på Stockholms mansmottagnings webbplats. De flesta kondomdistributörer brukar också ha storleksguider på sina webbplatser.

– Det allra bästa är att först hitta rätt storlek och sedan prova sig fram. När du hittar en kondom som du gillar och som passar dig perfekt, så lovar jag att du också får skönare sex, säger Matias Garzón.

Var förberedd

Matias Garzón rekommenderar alla som vill vara sexuellt aktiva att bekanta sig med olika typer av kondomer. Det finns även kondomförpackningar som innehåller några olika storlekar om du vill prova dig fram. Reser du utomlands kan det också vara klokt att ta med kondomer hemifrån.

Kondomer finns att köpa på apotek och i de flesta dagligvaruaffärer, eller via internet. Du kan också hämta kondomer gratis hos RFSU, RFSL eller – om du är ung – på närmaste ungdomsmottagning. Samt, förstås, hos Stockholms mansmottagning. 

Vill du veta mer?

Hör Matias Garzón berätta mer om kondomer i Sexpanelen på TV4:s webbplats.