Ny internetbehandling för bulimi och hetsätningsstörning
Nu lanserar Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) en ny internetbehandling som har tagits fram av kliniker, forskare och patienter på kliniken. Behandlingen har namnet Nära och riktar sig till vuxna patienter med bulimia nervosa, hetsätningsstörning och relaterade diagnoser.
— Tanken är att Nära ska bidra till en jämlik, evidensbaserad vård när och där det passar patienten, säger Elisabeth Welch, psykolog och enhetschef på Forsknings och utvecklingsenheten på SCÄ.
Behandlingen bygger på den evidensbaserade behandlingen Enhanced Cognitive Therapy (CBT-E) som är särskilt framtagen för behandling av ätstörningar. Denna behandling har i forskning visat sig vara framgångsrik för behandling av flera olika typer av ätstörningsdiagnoser.
— Nära bygger på principer och metoder från CBT-E. CBT-E är en vidareutveckling av KBT för ätstörningar som utformades redan i början av 1980-talet och som har genomgått omfattande forskning och förfining, säger Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi vid Karolinska Institutet.
Foto: Stefan Zimmerman
Ätstörningar hör till de mest allvarliga psykiatriska diagnoserna. Majoriteten av patienterna med ätstörningar lider av bulimia nervosa, hetsätningsstörning och liknande tillstånd, medan en mindre grupp lider av anorexia nervosa. Även om det idag finns bra och effektiv behandling söker majoriteten av de som drabbas inte hjälp för sin ätstörning. På grund av den skuld och skam som oftast är förknippad med ätstörning tar det i genomsnitt 10-12 år innan de drabbade söker hjälp. Att erbjuda internetbehandling som ett första steg kan sänka tröskeln för att flera ska kunna ta del av en kvalitativ vård.
— Aktuella internationella riktlinjer för behandling av ätstörningar rekommenderar även att självhjälp ska erbjudas som ett första steg i behandling av bulimia nervosa och hetsätningsstörning, säger Elisabeth Welch.
Nära förmedlas genom behandlingsplattformen Stöd och Behandling som ingår i 1177 Vårdguidens eTjänster. För att söka till behandlingen behöver du göra en Egenanmälan för bedömning på Stockholms centrum för ätstörningar.
Publicerad 2019-03-25
Senaste nyheterna
-
Uppdraget nu slutfört - Mobila vaccinationsenheten avslutar sin resa
-
Genom FACT Ung fångar vi upp unga med stort vårdbehov
-
Utökad vård i Rissne
-
Hedersbelöningar anno 2023!
-
Sprututbytet 10 år!
-
Utveckling av vård och uppföljning vid MS
-
”Förbättra, justera och utveckla är en del av vårt uppdrag”
-
Fysioterapeuternas Kvalitetspris till Överviktscentrum
-
Träna balansen
-
Nu drar 2023 års ledarskapsprogram Topp 15 igång