Stort intresse för utökade hembesök

Rinkeby barnhälsovård fick besök av sjukvårdsminister Gabriel Wikström och landstingsråden Dag Larsson och Jens Sjöström, som ville veta mer om försöken med utökade hembesök.

Foto: Yanan Li

Rinkeby BVC erbjuder alla förstagångsföräldrar sex hembesök av ett team med barnsjuksköterska och föräldrarådgivare. Vanligast är att föräldrar som får sitt första barn erbjuds ett hembesök från barnavårdscentralen (BVC).

I Rinkeby har man sedan 2013 erbjudit sex hembesök för dem som blir föräldrar för första gången – något som de allra flesta också nappar på. 

Försöket har fått stor uppmärksamhet, mycket beroende på att det har visat på så goda resultat. Bland annat har vaccinationerna av barn för påssjuka, mässling och röda hund ökat med tio procent. 

Intresserade politiker

13 februari fick Rinkeby barnhälsovård besök av sjukvårdsminister Gabriel Wikström samt landstingsråden Dag Larsson och Jonas Sjöström, alla från Socialdemokraterna, som ville få veta mer om det framgångsrika hembesöksprogrammet. 

De fick en intressant presentation av programmet av barnsjuksköterskorna Johanna Mellblom och Hanna Arvidsson, föräldrarådgivare Lillemor Odelind och Anneli Marttila, forskare från Karolinska Institutet.

Publicerad 2017-02-15