Vet du säkert att du inte har hiv?

Om inte bör du testa dig - det går fort, är enkelt och helt gratis. På World Aids Day 1 december är du extra välkommen till oss om du vill testa dig för hiv. Du testar dig helt anonymt om du vill.

Hos våra mottagningar är hiv-test alltid gratis. Foto: Yanan Li

– Det kan ta flera år efter att du blivit smittad innan du får några symtom, säger Erik Gustavsson, verksamhetschef för Stockholms mansmottagning och ungdomsmottagningarna inom Stockholms läns sjukvårdsområde. Under hela den tiden bär du på viruset och kan förstås också smitta andra.

Det enda sättet att veta säkert om du har hiv eller inte är att du testar dig. Skulle det visa sig att du har hiv finns det effektiv behandling att få. 

– Det har skett mycket under det senaste året, berättar Erik Gustavsson. Får du bara rätt medicinering och sköter den ordentligt, blir nivåerna av hiv i kroppen så låga att de knappt syns. 

Så här går testet till

Du har alltid rätt att gratis testa dig för hiv, var som helst i sjukvården. Du behöver inte legitimera dig utan kan vara anonym om du vill. Inte heller behöver du berätta varför du vill testa dig. Skulle det visa sig att du har hiv behöver vi förstås få veta ditt namn, men bara då. 

De flesta mottagningar tar blodprov från armvecket och då tar det två till tre dagar att få svar. Några mottagningar som till exempel Stockholms mansmottagning erbjuder också snabbtest som tas genom ett stick i fingret. Då kan du få besked redan efter 20 minuter. 

Välkommen till oss

Vänd dig till din vårdcentral om du vill testa dig för hiv. Du som är under 23 år kan också vända dig till en ungdomsmottagning. 

Vuxna kvinnor kan även göra testet på sin barnmorskemottagning och män i alla åldrar är särskilt välkomna till Stockholms mansmottagning. 

– Du ska inte behöva vara orolig eller fundera över om du har hiv. Kom till oss och testa dig, uppmanar Erik Gustavsson. 

Publicerad 2017-12-01