Vi hjälper Shanghai att utveckla vården

Kinas största stad Shanghai vill få råd från Stockholms läns sjukvårdsområde om utveckling av sin primärvård. 

Sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling (längst till höger) tar emot delegationen från Shanghai. Längst fram till vänster Deputy Director General Wu Qianyu. Foto: Yanan Li

En delegation från Shanghai Municipal Commission of Health and Family Planning besökte i förra veckan Stockholm för att underteckna ett avtal, ett så kallat Memorandum of Understanding. 

Ledare för delegationen var deputy director general Wu Qianyu och hon och hennes kolleger togs emot av Stockholms läns sjukvårdsområdes ledning med sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling i spetsen. 

Shanghai, med 22 miljoner invånare, satsar på att utveckla sin primärvård och i den processen har de vänt sig till Sverige. Socialdepartementet i Stockholm har i sin tur vänt sig till Stockholms läns landsting med en förfrågan.

På departementsnivå finns redan en överenskommelse mellan länderna och ministrarna från respektive land har gjort besök och svarsbesök hos varandra.

I samband med undertecknandet av avtalet i fredags besökte en delegation från Shanghai bland annat lättakuten på Huddinge sjukhus, Huddinge akademiska vårdcentral, Jakobsbergs sjukhus och geriatriken där samt Hässelby/Akalla och Gustavsbergs akademiska vårdcentraler.

Värd för besöket var Stockholms läns sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling.

– Vi ser verkligen fram emot detta samarbete med staden Shanghai, säger Mikael Ohrling i en kommentar.

Akademiskt primärvårdscentrum inom Stockholms läns sjukvårdsområde har flera internationella samarbetsprojekt, inte minst med Kina. Bland annat pågår sedan flera år tillbaka ett samarbete om barnavårdsverksamhet med Beijing-regionen.

Kina vill i första hand ha stöd av Stockholms läns sjukvårdsområde med utbildning av chefer och ledare för primärvård, organisation av primärvård, kvalitets- och fortbildningsarbete samt utbildning av allmänläkare och team för primärvården i form av auskultationer och studiebesök. 

Publicerad 2015-06-02