Kvinna sitter framåtlutad framför bord med vinglas och vinflaska

Vill du dricka mindre alkohol?

Det finns många förändringar som du själv kan göra för att minska din alkoholkonsumtion. Här är fem tips som kan hjälpa dig att dricka mindre eller helt sluta med alkohol.

Här är några förslag som kan hjälpa dig att komma igång.

  1. Fundera på skälen till varför du vill göra en förändring. Skriv ner vilka problem du skulle slippa om du minskar din alkoholkonsumtion, samt vilka fördelar det skulle ge. Tänk både på kort och på lång sikt.
  2. Formulera ett mål för hur du skulle vilja dricka. Sätt till exempel en gräns för antal glas per vecka samt per tillfälle som du dricker.
  3. Kartlägg din konsumtion av alkohol. Skriv ner dag för dag hur mycket du dricker.
  4. Öva på att tacka nej till alkohol, både till dig själv och till andra.
  5. Utvärdera efter några veckor – har du lyckats nå ditt mål?

Är det svårt för dig att begränsa din alkoholkonsumtion så kan du få professionell hjälp. Det finns bra och effektivt stöd att få.

Här får du hjälp

Ofta kan du få bra hjälp på din vårdcentral eller husläkarmottagning. Skulle du och din läkare komma fram till att du behöver specialiserad beroendevård kan de remittera dig dit.

Du är även välkommen att vända dig direkt till Beroendecentrum Stockholm. De erbjuder både alkoholbehandling via nätet och på mottagning.

Du kan också ringa till Alkohollinjen, som erbjuder stöd till både dig som vill dricka mindre alkohol och till dina närstående. Samtal till Alkohollinjen är gratis och du kan vara anonym om du vill.

Publicerad 2020-01-14