En fysioterapeut hjälper en patient med en övning. Foto: Yanan Li

Fysisk aktivitet ger livskvalitet efter cancerbehandling

Fysisk träning kan på flera olika sätt hjälpa den som har eller har haft cancer. Men varför och hur? Svaren har fysioterapeuterna hos Centrum för cancerrehabilitering.

Fysisk aktivitet som rehabilitering efter cancer

(Vill du hellre läsa en utskriven version av vad som sägs i filmen kan du klicka på den här länken: Fysisk aktivitet efter cancerbehandling - textversion länken öppnas i nytt fönster)

Det som de flesta nog tänker på är att träning kan stärka kroppen och förbättra konditionen efter sjukdomen. Men cancerbehandling kan också leda till förändringar i kroppen.

— Då kan träning hjälpa till att återfå kontakten med sin kropp och förbättra kroppskännedomen. Träningen kan också minska eventuell smärta och den rädsla för att röra sig som är kopplad till den som många känner, säger Minna Forssberg, fysioterapeut vid Centrum för cancerrehabilitering.

Alla människor mår bra av att röra på sig, men efter en cancerdiagnos kan man behöva stöd i att hitta tillbaka till det. Hos Centrum för cancerrehabilitering får patienterna information om vanliga biverkningar efter cancerbehandling och råd om lämplig fysisk aktivitet.

Vissa behöver jobba på sin rörlighet på grund av att stramheter i kroppen uppkommit efter cancerbehandlingen. Andra behöver få hjälp med avspänning och stresshantering.

— Vi vet att fysisk aktivitet och träning har en positiv inverkan på vanliga kvarstående besvär som till exempel sjukdomsrelaterad trötthet (även kallad fatigue). Tränar man känner man sig starkare och piggare, vilket bidrar till ökad livskvalitet, även om det ibland kan ta lite tid att nå dit, säger Tobias Rehnman, även han fysioterapeut vid Centrum för cancerrehabilitering.

Vad du kan göra själv

Om varje rörelse känns jobbig är det lätt att fastna i ett långvarigt stillasittande, särskilt om man behövt vara i stillhet under sin cancerbehandling. Det viktigaste för att må bättre är att hitta tillbaka till sina dagliga rutiner.

— Du som vill komma i gång, våga att stegvis utmana dig själv. Varje minuts rörelse räknas, säger Minna Forssberg.

I början kan det räcka med att komma ut på en promenad varje dag. Även annan vardagsaktivitet kan hjälpa, som att ta trapporna och gå eller cykla dit man ska om det är möjligt.

— Håll dock i minnet att det ibland kan ta ganska lång tid. Även om du inte märker resultaten av träningen direkt så ge inte upp utan fortsätt, säger Tobias Rehnman.

Du som behöver hjälp

Det kan vara svårt att själv hantera besvär efter cancerbehandling. Många har kvarstående smärta, stress, stor trötthet, balansproblem eller svårigheter att röra sig.

Även den som snabbt försöker gå tillbaka till den fysiska aktivitet de tidigare haft som rutin, märker kanske att kroppen inte svarar på träning samma sätt som förut. Andra har ingen erfarenhet av träning alls och känner osäkerhet kring vad och hur mycket man ska göra.

Då kan det vara bra att kontakta en fysioterapeut, som kan hjälpa dig med övningar som är anpassade för just dig. Många kan få bra hjälp av de fysioterapeuter som finns hos rehabmottagningar i primärvården.

Centrum för cancerrehabiliterings fysioterapeuter hjälper de patienter som får sin rehabilitering hos dem. Hur hjälpen ser ut beror på den enskilde patientens behov, förutsättningar och önskemål. Vissa patienter sköter träningen på egen hand men får uppföljning, stöd och råd av fysioterapeuterna hos Centrum för cancerrehabilitering.

— Hos oss finns möjlighet till cirkelträning i grupp eller individuellt. Vi har också grupper för yoga, rörlighet, dans och qi-gong. All träning passar inte alla, därför är du som är patient hos oss på Centrum för cancerrehabilitering alltid välkommen att kontakta någon av oss fysioterapeuter, säger Minna Forssberg.

Publicerad 2024-02-01

Rehabilitering i primärvården

Många som har besvär efter cancerbehandling kan få hjälp hos de rehabmottagningar som finns inom primärvården. Läs mer på webbplatsen för de rehabmottagningar som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde. (länken öppnas i nytt fönster)

Mer om fysisk aktivitet och återhämtning

Vill du veta mer om hur fysisk aktivitet men även återhämtning kan hjälpa dig i rehabiliteringen efter din cancerbehandling? Läs mer i vårt tidigare reportage genom att klicka på länken nedan (länken öppnas i nytt fönster).