”Det är ingen idé, jag har redan levt klart”
Den årliga vaccinationskampanjen för säsongsinfluensa har startat, men hur stor andel av invånarna som vaccinerar sig varierar stort mellan olika geografiska områden i Stockholm. Nu samarbetar vårdcentralerna i Skärholmen för att fler ska vaccinera sig.
- Näst efter Järva har Skärholmens stadsdel lägst vaccinationstäckning i Stockholm. Här valde bara 49 % av invånarna som är äldre än 65 år att vaccinerade sig mot säsongsinfluensan ifjol. Som jämförelse var vaccinationstäckningen 78 % för samma grupp på Södermalm, fast det bara ligger en kvart bort med tunnelbanan. Det är inte jämlik vård, och det behöver vi försöka ändra på, säger Ina El-Sherif, verksamhetschef för Skärholmens vårdcentral.
När Smittskydd Stockholm inom Region Stockholm sökte och fick EU-medel för att öka vaccinationstäckningen tvekade inte vårdcentralerna i Skärholmens stadsdel att medverka i satsningen. Tillsammans kommer de hjälpas åt att bemanna den ambulans som kommer placeras på Skärholmens torg varje lördag klockan 12-15 till den 30 november. Här kommer invånare som är 65 år eller äldre, samt personer som tillhör en riskgrupp, att kunna vaccinera sig kostnadsfritt mot säsongsinfluensa och covid.
- Nu hoppas vi att många uppmärksammar ambulansen och blir nyfikna på att kliva in och få vaccin! Det är ingen tidsbokning utan det enda invånaren behöver ta med sig är en legitimation. Och så får de gärna bära en kortärmad tröja eller annat plagg där det är lätt att komma åt överarmen, säger Ina El-Sherif. Hon är geografisk samordnare för vårdcentralerna i stadsdelen och arbetar med den praktiska planeringen.
Flera vårdgivare samarbetar
Det finns ett stort engagemang bland vårdgivare att medverka. Vårdcentralerna får låna en ambulans och hälsoinformatörer och hälsokommunikatörer som talar arabiska, turkiska och somaliska kommer också finnas på plats för att informera om vilken nytta vaccination har.
- Det är viktigt att vi syns i samhället för att kunna göra någon skillnad. Vi vill nå dem som annars inte själva går till vårdcentralen. Men vi kommer också vaccinera som vanligt på våra respektive vårdcentraler för de invånare som föredrar det, säger Ina El-Sherif.
Alla invånare i Skärholmen som är 65 år eller äldre får också ett vykort hem i brevlådan som påminner om att det är dags för den årliga influensavaccinationen.
Ökad kunskap om värderingar
Inför vaccinationskampanjen har Skärholmens vårdcentral delat ut enkäter och genomfört intervjuer med patienter för att få deras syn på vaccination och bättre förstå varför äldre väljer att vaccinera sig eller inte.
- De flesta personer som är födda i Sverige har vaccination med sig från barnsben, för dem är det inget konstigt att vaccinera sig för att undvika att bli svårt sjuk. För äldre utlandsfödda är det inte lika självklart. Det är naturligt att vara tveksam till något man inte har erfarenhet av, säger Ina El-Sherif.
Skärholmens vårdcentral har även besökt den kommunala hemtjänstaktören i stadsdelen för att informera medarbetarna om hur viktig vaccination är för deras kunder.
- En äldre utlandsfödd sade att ”Det är ingen idé att vaccinera mig, jag har redan levt klart”. Sådant är väldigt sorgligt att höra och vi vill verkligen nå dem som resonerar på det sättet för att informera om vilken stor skillnad en liten spruta kan göra. Vi vet inte förrän i slutet av vaccinationskampanjen om våra insatser har haft någon effekt, vi hoppas verkligen på det, säger Ina El-Sherif.
Ina El-Sherif, verksamhetschef på Skärholmens vårdcentral, önskar att vaccinationstäckningen var mer jämlik över länet. Foto: Linda Tidekrans Möller
Korta fakta
Vem rekommenderas att vaccinera sig mot influensa hösten 2024?
Du rekommenderas vaccination om något av följande stämmer:
- Du fyller 65 år i år, eller är äldre.
- Du har en sjukdom eller något annat som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Det gäller alla från 6 månaders ålder.
- Du är gravid efter vecka 12.
- Du bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar.
Olika vaccin skyddar olika länge. Vaccin mot influensa måste du ta nytt varje år eftersom influensaviruset förändrar sig hela tiden.
På 1177.se finns mer information om vaccination.
Foto ovan: Srebrenka.
Senaste nyheterna
- Kärleken till Tensta ger mig drivkraft
- Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende
- Internetpsykiatri har plats för fler patienter från hela landet
- Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa
- Patienter och vårdnadshavare ger högt betyg till NHV-vården hos BUP
- Två medarbetare nominerade till Gyllene äpplet
- Rehabilitering för unga vuxna efter cancer
- Geriatriken först i SLSO med kvalitetssäkrat kompetensbevis för undersköterskor
- Ständig utveckling, fin gemenskap och stimulerande arbetsmiljö
- Bland kryckkäppar, hörapparater och inkontinensskydd