Mer om stora sårskador
Läs mer om behandling av stora sår på 1177.se.
Under perioden januari–april 2025 fick cirka 5 000 patienter hjälp för större sår- och stickskador på någon av våra närakuter.
I första hand bör du kontakta din vårdcentral om du får en större sårskada som du inte själv kan plåstra om hemma. Är vårdcentralen inte öppen kan du vända dig till närakuten.
— Ett stort eller djupt sår behöver undersökas för att säkerställa att inga senor, muskler, blodkärl eller nerver är skadade. Skulle vi behöva tejpa, limma eller sy ihop såret måste det också ske inom 12 timmar för att undvika infektion, säger Anna Hrywniak som är medicinskt ansvarig läkare på Närakut Handen.
Du kan få ett sår till exempel om du råkar skära dig, om du råkar ut för en olycka med ett verktyg eller en maskin, eller för misshandel. Även vid trafikolyckor är det vanligt med sårskador, eller om du råkar bli biten av ett djur.
— Skulle du ha fått jord i såret finns det dessutom risk för stelkramp, som är en mycket allvarlig infektion. Är du inte säker på när du senast fick stelkrampsvaccin kan vi ge det på närakuten när du får behandling för ditt sår, säger Anna Hrywniak.
De allra flesta som får hjälp med sårskador på närakuterna kan åka hem efteråt. Men skulle ditt sår vara så allvarligt att du behöver komma till sjukhus kan närakuten hänvisa dig dit.
Innan närakuterna infördes var den som behövde få behandling för en sårskada när vårdcentralen var stängd, hänvisad till att söka hjälp på en akutmottagning på sjukhus. Där kunde personen ibland få vänta länge, eftersom en icke livshotande sårskada ofta inte kan prioriteras lika högt som allvarligare sjukdomar och skador.
— Större sårskador behöver tas om hand skyndsamt, även när vårdcentralen är stängd. Därför är sårskador ett bra exempel på hur närakuterna kan hjälpa dem som behöver akutvård men som inte nödvändigtvis måste vara på en akutmottagning på sjukhus, säger Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef för närakuterna inom Stockholms läns sjukvårdsområde.
Hos närakuterna kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och skador som inte är livshotande. Vid livsfara ska man alltid ringa 112.
Kontakta alltid sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 innan du åker till närakuten. Sjuksköterskorna på 1177 kan ge dig råd om du får bäst hjälp hos en närakut, akutmottagning på sjukhus, eller om du bör vända dig till din vårdcentral.
Publicerad 2025-05-22
Läs mer om behandling av stora sår på 1177.se.
Här hittar du alla vårdcentraler i Region Stockholms regi.