Ny uppfinning underlättar för patienter med Parkinson

En ny svensk uppfinning som möjliggör kontinuerlig tillförsel av levodopa-behandling, underlättar livet för patienter med Parkinsons sjukdom.

Den nya behandlingen är baserad på en svensk uppfinning som bygger på möjligheten att förse kontinuerlig levodopa-behandling direkt i tarmen av patienter med Parkinsons sjukdom som inte får tillräckligt bra effekt av tablettbehandling.

Parkinsons sjukdom innebär att man har brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan. Denna dopaminbrist kan ersättas med hjälp av tabletter som innehåller substansen levodopa som omvandlas till dopamin.

Med åren behöver patienten högre och fler doser levodopa. I vissa fall när patienten upplever kraftiga toppar och dalar av medicineffekt mellan doserna, kan man operera in en slang i magen och koppla till ett pumpsystem som tillför kontinuerlig levodopa direkt till tarmen. Men den här slangen i magen är inte tilltalande till alla, eller så kan det finnas medicinska skäl som hindrar dess tillämpning.

- Den nya uppfinningen gör det möjligt med kontinuerlig tillförsel av levodopa utan operation genom att en mindre pump kopplad till en nål som patienten själv enkelt lägger under huden. Levodopa ges dygnet runt och patienten kan välja mellan tre förinstallerade doser, säger Ioanna Markaki överläkare på Centrum för neurologi.

TV4 Nyhetsmorgon sände ett inslag om den här nya behandlingen på Parkinsondagen 11 april 2024. Klicka här för att titta på inslaget på tv4.se (länken öppnas i nytt fönster).

Fakta om Parkinsons sjukdom

  • Varje dag får 6 nya personer diagnosen Parkinsons sjukdom i Sverige
  • Sjukdomen påverkar 22 000 personer och deras familjer
  • En av 20 personer är under 40 år när de får sin diagnos
  • Parkinsons sjukdom, är en progressiv neurologisk sjukdom som kännetecknas av rörelseproblem, stelhet och skakningar. För närvarande finns det inget bot för sjukdomen och orsaken till uppkomsten är okänd.

Centrum för neurologi
Centrum för neurologi på Akademiskt specialistcentrum är en specialistmottagning inom SLSO för patienter med Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS). På enheten bedrivs också omfattande klinisk forskning inom dessa sjukdomsgrupper. Centrum för neurologi (neurologicentrum.se)