Samlad vård hjälper funktionsnedsatta

Vuxna personer med omfattande funktionsnedsättningar har ofta stora behov av vård. Att anpassa vården efter deras behov kan vara avgörande för deras hälsa.

På Handens vårdcentral får patienter med omfattande och permanenta funktionsnedsättningar en sammanhållen vård. Här finns det som kallas för en Samordnad medicinsk mottagning, SMO-mottagning, som även tar emot vuxna patienter som bor på LSS-boenden och har behov av läkarinsatser. En del patienter har haft sin diagnos sedan födseln medan andra kan ha fått en kognitiv funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder.

Sedan några år tillbaka pågår ett försök med fyra SMO-mottagningar i Region Stockholm. Nästa år kommer satsningen utvärderas.

- För barn med funktionsnedsättningar finns ett etablerat och samlat omhändertagande. Men när de fyller 18 år förväntas de klara sig i den ordinarie vården och det blir ofta ett stort och svårt ansvar för deras föräldrar att axla. Ofta har de många olika vårdkontakter. Det är en patientgrupp där vår SMO-mottagning fyller en viktig roll med att hålla samman deras vård, säger Åsa Back, verksamhetschef för Handens vårdcentral där en av länets SMO-mottagningar finns.

Vården utgår från patientens behov

På SMO-mottagningen finns ett team med läkare, sjuksköterskor, dietist och sjukgymnast. Vid behov tar de även in kurator eller andra kompetenser.

- Här möter patienterna alltid samma medarbetare. Vi lär känna varandra och de behöver inte börja från början varje gång med att berätta hela sin sjukdomshistorik. Vi får möjlighet att bygga upp ett förtroende och det kan vara helt avgörande för den här patientgruppen, säger Alina Kafi, sjuksköterska på Handens vårdcentral.

SMO-mottagningen erbjuder ett anpassat bemötande. Besökstiden är längre än vid vanliga vårdbesök och mottagningen ligger avskilt på vårdcentralen för att erbjuda en lugn miljö.

De följer patienterna och kallar dem regelbundet till hälsokontroller. För patienter på LSS-boenden har de ett gott samarbete med Haninge kommun och genomför gemensamma ronder.

- En del av dessa patienter har inte tidigare känt sig förstådda av vården. Några har uteblivit från besök under längre perioder fastän de har ett stort medicinskt behov. Det här är inte en stark grupp som själva kämpar för att få rätt vård. För patienten kan det medföra onödigt lidande, säger Svetlana Engman, medicinskt ansvarig läkare på Handens vårdcentral.

- Sen finns det andra patienter som kan ha överkonsumerat vård för att de själva har svårt att avgöra när de behöver söka hjälp. Det ger en enorm trygghet för dem att kunna ringa och prata med någon som känner till deras historik, förstår deras behov, har tid att gå på djupet och erbjuda sammanhållen vård, säger Alina Kafi.

Tillit ger resultat

Utöver funktionsnedsättningar är det vanligt att patienterna har livsstilssjukdomar som exempelvis diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Trots att det är allvarliga diagnoser kan det ha förbisetts av patienten i deras komplexa sjukdomsbild.

- När vi bygger upp en relation kan patienterna bli mer mottagliga för motiverande råd kring kost och motion. Deras hälsa få ta en större plats i deras liv. Vi känner verkligen att vi kan göra skillnad i dessa patienters liv, säger Sandra Granberg, dietist på Haninge rehab som har ett nära samarbete med Handens vårdcentral.

Att de arbetar i team och träffar patienten tillsammans gör att denne inte behöver komma på lika många besök. Med sina olika kompetenser fångar de också upp olika behov, passar på att planera och förebygga för att undvika onödiga akutbesök.

Förutom att gynna patienten är arbetssättet också utvecklande för medarbetarna.

- Det ger ett stort kollegialt lärande att arbeta tillsammans på det här sättet. Samtidigt som det ger oss personlig kompetensutveckling är det också ett väldigt roligt arbetssätt, säger Sandra Granberg.

 

SMO-mottagningar i Region Stockholm

Det är behovet som styr och det är vården som avgör om SMO-mottagningen passar dig som patient. Patienten listar sig i så fall hos den vårdcentralen där SMO-mottagningen finns.

  • Handens vårdcentral
  • Kista vårdcentral
  • Tullinge vårdcentral
  • Täby vårdcentral

Läs mer om SMO-mottagningar i Region Stockholm