Carlos Luke Alamos skötare psykiatri

Carlos jobbar som skötare på en avdelning för heldygnsvård i Haninge, inom Psykiatri Södra Stockholm. I ett sådant här jobb behöver man kunna bjuda på sig själv – absolut bjuda på sig själv, menar Carlos. Se filmen här.

Carlos Alamos

"I ett sådant här jobb behöver man kunna bjuda på sig själv – absolut bjuda på sig själv."

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med jobbet är att ingen dag är den andra lik. Man jobbar med människor, man känner att man gör nytta. Det är väl att det så olika hela tiden – från att det kan vara tuffa perioder till att man skrattar och har helt otroliga dagar som är underbara.

Vad driver dig i jobbet?

Det som driver mig mest är väl att man får en tacksamhet av patienterna. Det känner jag som att när man sår lite frön i patienterna. När man får en tacksamhet och när man får uppskattning av patienterna att man har gjort ett bra jobb. Det driver en väldigt mycket.

Vad behöver man för egenskaper i ditt jobb?

I ett sådant här jobb behöver man kunna bjuda på sig själv – absolut bjuda på sig själv. Vara lyhörd, kunna liksom ge och ta handlar det om. Det handlar inte om att vi jobbar här och vi bestämmer. Det är ge och ta med patienterna.

Vad ger du patienterna?

Först och främst glädje. Det får jag oftast höra, att det är roligt när jag kommer. Att jag är glad, jag är positiv. Jag ger dem en trygghet, jag ger dem en kontinuitet. Ja, glädje mest, tycker jag. Jag är en glad person. Jag tror det behövs också.

Var hittar du din glädje?

Livet! Livet ger mig glädje. Det är svårt – folk undrar hur jag kan vara så glad. Jag är en så glad person, till min personlighet. Jag tycker om mitt jobb och då vill jag göra det värdigt för någon annan: att trivas på ett ställe där man kan bli inlåst och det inte är så kul. Så det lilla jag kan ge, försöker jag att ge.