Kerstin Wallander arbetar som barnläkare på en BVC

Det bästa med arbetet på en barnavårdscentral (BVC) är att det är så varierande. Kerstin berättar att hon får träffa barn i alla åldrar, med sjukdomar inom hela det barnmedicinska spektrumet. Hon får ständigt får nya utmaningar och fortsätter utvecklas i sitt yrke.

Möt en av våra barnläkare

Kerstin arbetar som barnläkare hos oss. Här möter du henne i en film där hon berättar om vad det är som är så stimulerande med hennes jobb.

Vad känner du att familjerna har lärt dig?

Jag har lärt mig att jag måste vara lyhörd. Och det är jättebra för det har man nytta av i hela livet. Men det är också omvärlden som förändras. Det blir mer digitalt och man måste faktiskt förstå att föräldrarna använder sådana hjälpmedel mer och att vi också gör det.

Föräldrar är så himla kompetenta. Man ska inte tvivla på det utan vi kan bekräfta alla bra saker som de gör som är rätt. Och barn är olika så man kan inte följa en schablon. Den här oron som man känner som förälder är en slags försäkring för barnen, för då tar man reda på om det här är bra eller inte, om det här är normalt. Och är svaret ja det är normalt, ja då kan vi fortsätta. Som förälder kommer man jättelångt med sunt förnuft men man behöver också få in kunskap där det finns kunskap.

Vad känner du att du ger familjerna?

Folk kommer hit för att de söker professionen, inte för att få en samtalskompis, utan de vill ha vår kunskap. Jag hoppas jag kan förmedla en trygghet – att det här ska vi behandla eller det här ska vi ta reda på. Jag vet vad det är, det här har jag sett många gånger, vi kan ta det lugnt.

Att jobba på en BVC är så kul för att det är så nära till alla andra professioner. Det är inte remisser och att de kommer först om jättelång tid utan man kan lyfta luren. BVC ska stå för ganska ordentlig rådgivning. Det är ofta som de bara får råd. Då kan de stanna hemma och så får de den här tryggheten.

Vi har också mycket psykosomatik. Det spelar alltid roll hur man mår i alla lägen. Det gör det ju i alla specialiteter men väldigt mycket här. Här är det ofta en hel familj, det handlar om flera personer.

Vad är det bästa med att jobba här?

Att jobba på en BVC såhär i öppenvård är så härligt för att det är så varierande. Man får alla åldrar, 0-18 år, vi har alla diagnoser, vi ska sortera lite men vi får träffa alla sorters sjukdomar inom ett barnmedicinskt spektrum och det blir varierande och utmanande.

I vardagen är det så roligt att träffa barn och familjer. Det är verkligen det. Man utvecklas, det är jätteroligt att få in ny kunskap och lära sig saker, man lär sig nya behandlingsmetoder. Men det kokar ner till att det är jättekul med alla möten varje dag.

Skulle du välja samma yrke om du fick välja om?

Ja, ja det skulle jag absolut!

Tack Kerstin.