Guldstjärna: Funktion i fokus åter bästa verksamhetstidning - transkriberad

För tredje gången har Habilitering & Hälsas tidning "Funktion i fokus" vunnit Publishingpriset i kategorin Bästa verksamhetstidning. Det är en av Guldstjärnorna i SLSO:s Kvalitetsbokslut 2021. Här kan du läsa en transkribering av filmen om "Funktion i fokus" och varför den blivit så framgångsrik.

Jag heter Ann-Charlotte Englund Jönsson och jag jobbar som kommunikatör på Habilitering & Hälsa. Jag tror att vi fick priset för tidningen Funktion i fokus för både våra bilder och våra texter, det stod också i motiveringen.

Det är någonting när man jobbar med en sån verksamhet som vi gör som är kanske lite svår att förstå sig på, man vet inte riktigt vad vi gör.

Vi har ett särskilt uppdrag inom habiliteringen, förutom att ge vård, att också sprida kunskap om funktionsnedsättningar. Där är tidningen en viktig del i att kunna berätta för andra vårdmedarbetare om vad habiliteringen är och hur vi hjälper personer i samhället och vilken nytta vi har.

Så vi hoppas genom att jobba redaktionellt att man ska kunna prata mer om funktionsnedsättningar och det är inte någonting som är konstigt, utan att vi skapar en större förståelse för vad funktionsnedsättningar är också avdramatiserar det.

Men med tidningen så försöker vi att, utifrån personliga levnadsberättelser, koppla in forskning koppla in hur vården jobbar och lyfta goda exempel. Centrum med det är berättelserna om personer som har blivit hjälpta.

Vi försöker sprida kunskap på ett lättillgängligt sätt. Alltså de strategier och de metoder som vi använder för exempelvis personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism till exempel, det är ju inte bara bra för dem själva! Det är bra för alla!

Alltså samhället skulle må bra av att vi använder de här strategierna, de här metoderna, i det vardagliga livet och det är det vi hoppas att sprida med tidningen. 

Att sprida kunskap, förståelse och också göra så att folk kan ta till sig det.

Titta på filmen

Vill du hellre titta på filmen så hittar du den här: Guldstjärna: Funktion i fokus åter bästa verksamhetstidning (länken öppnas i det här fönstret)

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om ”Funktion i fokus”, inklusive tidigare nummer, på Habilitering & Hälsas webbplats: habilitering.se/fakta-och-rad/funktion-i-fokus (länken öppnas i nytt fönster)

På webbplatsen för Stockholms läns sjukvårdsområdes Kvalitetsbokslut hittar du fler exempel på framgångsrika projekt under 2021: kvalitetsbokslutslso.se (länken öppnas i nytt fönster)