Muriel Duthoit, barnmorska

Muriel Duthoit är övertygad om att hon har vårdens roligaste jobb och när det gäller hur man är som person är det viktigt att lyssna in och att vara empatisk menar Muriel. Hon jobbar på Märsta Barnmorskemottagning. Läs intervjun med Muriel här.

Muriel, barnmorska

Muriel Duthoit på Märsta barnmorskemottagning har varit barnmorska i tre år.

Hur kom det sig att du blev barnmorska?

– Under min utbildning till sjuksköterska gjorde vi praktik i olika delar av vården. De som trivdes bäst och hade roligast på jobbet var barnmorskorna. Jag insåg att barnmorskorna inte verkade tröttna på sitt jobb. Snarare ökade engagemanget hos dem som samlat på sig mycket erfarenhet och kunskap eftersom de hade mer och mer att bidra med. Det lockade mig.

Vad är det bästa med jobbet?

– Oftast inom vården är det korta möten med patienterna som gäller. Hos oss är det annorlunda. Här lär vi känna kvinnorna och paren som personer och inte bara som patienter.

Man får följa parets relation och kvinnans utveckling både fysiskt och psykiskt. Och när de kommer tillbaka med bebisen och har gått in i föräldrarollen; då är det spännande att se hur relationen har gått in i ett nytt stadium.

Är det svårare att få den kontakten med en tolk närvarande?

– Nej, jag tycker inte det. Man får ändå en relation eftersom det handlar mycket om att undersöka handgripligen. Snarare kan det vara så att tolken också blir en del i teamet.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en barnmorska?

– När det gäller hur man är som person är det viktigt att lyssna in, att vara empatisk och sätta sig in i hur kvinnan eller partnern känner.

Men ännu viktigare tycker jag är de medicinska kunskaperna, att tidigt kunna se tecknen på om något avviker från det normala. Och så förstås det praktiska handlaget som kommer med erfarenheten.