Bastjänstgöring ger läkare solid grund i vården

Bastjänstgöring (BT) för läkare utgör numera starten på specialisttjänstgöringen (ST). Här kan du läsa mer om bastjänstgöringen och vad några av de läkare som just nu går BT tycker.

Från vänster: Tova de Ruvo Lohmann, Lukas Labonté, Maria Dolari. Foto: Mikaela From, Stockholms läns sjukvårdsområde

— Med tiden kommer alla läkare att göra bastjänstgöring, det regleras av Socialstyrelsens målbeskrivningar. Just nu är vi i en övergångsperiod, då läkare som är utbildade utanför Sverige och inte gjort svensk allmäntjänstgöring (AT), gör BT, berättar Tova de Ruvo Lohmann, övergripande studierektor för primärvården allmänmedicin inom AT, ST och BT.

Så tycker de som går BT

Maria Dolari och Lukas Labonté är grupprepresentanter för den nya grupp BT-läkare som nyligen har börjat sin bastjänstgöring. De tycker båda att det känns bra att vara i gång, även om det är mycket i början.

— Det känns lite som att vara tillbaka på universitetet. Men det man inte stöter på i vardagen glömmer man ofta bort, så det känns bra att repetera, säger Maria Dolari.

Lukas Labonté håller med och tycker också det är bra att BT-läkarna löpande har föreläsningar varje vecka.

— Vi får föreläsningar från många olika experter från olika delar av sjukvården. Det gör att vi får möjlighet att lära oss så mycket som möjligt, vilket är värdefullt, säger Lukas Labonté.

Maria Dolari fyller i:

— Det är det som medicin går ut på. Vi kommer inte sluta lära oss förrän vi blir pensionärer.

Provar nya vårdområden

Både Maria Dolari och Lukas Labonté ser fram emot att få vara på nya arbetsplatser, till exempel inom akutvården. BT-läkarna är fyra månader på vårdcentral, två månader på geriatrisk mottagning, två månader inom psykiatrin och fyra månader på akutmottagning.

Beroende på vilket sjukhus den hör till kan akutmottagning kan vara till exempel för kirurgi eller ortopedi. I tiden hos psykiatrin ingår även att få arbeta på den psykiatriska akutmottagningen.

— Jag ser också fram emot att få lite handledning. Jag har jobbat som läkare i två år och det kändes ofta lite ensamt, man hade ingen som stöttade en, säger Lukas Labonté.

Fördelar med BT

Lukas Labonté och Maria Dolari är överens om att det finns många fördelar med bastjänstgöringen.

— Största fördelen för mig, då jag kommer från Tyskland, är att förstå systemet och lära känna olika vårdområden. Det kommer att hjälpa mig i jobbet. Samt att jag kan få ett nätverk inom sjukvården i regionen, säger Lukas Labonté.

Maria Dolari håller med om att det blir en stor fördel att få ett nätverk med kolleger.

— Men också alla delmål vi behöver gå igenom. Många tycker de är förvirrande, men efter att ha jobbat som läkare i ett år inser jag att vi behöver gå igenom moment som vi kanske annars inte skulle gå igenom. Meningen med bastjänstgöringen är ju att vi ska få en mer solid grund, säger Maria Dolari.

Sök till bastjänstgöringen

Maria Dolari och Lukas Labonté hoppas att antalet BT-läkare i Region Stockholm kan öka. I den nuvarande gruppen är de 20 BT-läkare, men i nästa grupp som startar i november kommer det att finnas ytterligare 30 platser.

— Till er som behöver göra BT: sök! Det är jätteroligt, vi har bra ledarskap men också bra sammanhållning, säger Maria Dolari.

Nästa möjlighet att söka till bastjänstgöring för läkare är från 8 juli 2022. Annons kommer att finnas på sidan för lediga jobb på Region Stockholms webbplats (länken öppnas i nytt fönster).

Om bastjänstgöring (BT) för läkare

Alla läkare som legitimerats efter 1 juli 2021, eller som har svensk läkarlegitimation men inte gjort allmäntjänstgöring (AT) i Sverige, behöver göra BT. Just nu gör läkare som både är utbildade inom och utanför EU BT. De inleder sin ST med bastjänstgöring.

I BT ingår att träna på praktisk tjänstgöring och visa att man klarar av vanligt förekommande uppgifter i en läkares vardag. BT fungerar också som en strukturerad introduktion till svensk sjukvård.

— Det gäller hur man arbetar i vården i Sverige, vem gör vad, hur vi journalför vi, etc. Att få möjlighet att förstå svensk sjukvård. Plus att visa vilken grundkompetens man har. Så att vi säkerställer att alla som går in i specialisttjänstgöring har en gemensam kompetensbas. Det ger en patientsäker vård, vilket ger nytta för patienterna, säger Tova de Ruvo Lohmann.

Här kan du läsa mer om bastjänstgöring för läkare: Bastjänstgöring (BT) – regionstockholm.se (länken öppnas i nytt fönster) 

Publicerad 2022-06-14