Guldstjärna: Pris från RFSL för gott bemötande – transkriberad

Stockholms mottagning för sexuell hälsa fick 2021 års pris för gott bemötande från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. Här kan du läsa en utskriven version av vad som sägs i filmen om priset.

Jag heter Anne Gonzalez och jag är läkare på Stockholms mottagning för sexuell hälsa.

Dels har tanken alltid varit vi ska kunna ta emot alla oavsett vem man är ska kunna känna sig välkommen när jag kommer hit.

Här ställer vi ganska mycket personliga frågor och vi har tänkt till exempel på att vår hälsodeklaration ska vara sådan att du kan berätta för oss om det som du vill berätta utan att det blir för ”outande”.

Det kan vara pronomen. Ibland stämmer inte namn och personnummer med den sitter i väntrummet.

Vi jobbar med att testa för könssjukdomar och för oss är det viktigt att veta vilket könsorgan man har och hur man har sex. Det är för att kunna ge rätt redskap till den som ska testa sig.

Att undersöka folks könsorgan är alltid känsligt. Om du dessutom kanske inte är vän med ditt könsorgan eller har ett opererat könsorgan. Då har vi gjort ett formulär som ändå gör att vi som undersökare är beredda.

Kanske nästan en enklare sak har varit att vi har velat visa hela HBTQI-communityt att vi är tillgängliga för alla genom att vi har haft regnbågsflaggan uppe. Sedan några år har vi också haft den specifika transflaggan uppe och det gör att många som kommer ändå känner att ”aha, här jobbar människor som ändå är medvetna.”

Det är en liten markering bara att vi välkomnar alla och att du ska känna dig trygg här.

Det vi har diskuterat mycket är att vi inte ska ta för givet vem det är som sitter i stolen mittemot och att man måste ställa öppna frågor som inte är heteronormativa. Det är enkla saker men det är lätt att göra fel.

Vi tänker även på det här när man pratar om minoritetsstress, vi vill inte ju inte öka till den. Vi vill inte att det här ska bli ytterligare en gång då du blir dåligt bemött fast den andra inte menade något illa.

Vi vill verkligen försöka ge alla ett gott bemötande oavsett vem man är hur man mår, hur man känner sig och vad man har drabbats av.

Titta på filmen

Vill du hellre titta på filmen så hittar du den här: Guldstjärna: Pris från RFSL för gott bemötande (länken öppnas i det här fönstret)

Vill du veta mer?

På webbplatsen för Stockholms läns sjukvårdsområdes Kvalitetsbokslut hittar du fler exempel på framgångsrika projekt under 2021: kvalitetsbokslutslso.se (länken öppnas i nytt fönster)

Läs mer om Stockholms mottagning för sexuell hälsa på deras webbplats: stockholmsexuellhalsa.se (länken öppnas i nytt fönster)