Vera Lucia arbetar som biomedicinsk analytiker

Vera Lucia jobbar som biomedicinsk analytiker på Hallonbergens vårdcentral. Vera tycker att det bästa med hennes jobb är att vakna på morgonen och veta att hon är på väg till jobbet och kommer att få träffa alla dessa människor. Se filmen med Vera här.

Vera Lucia

"Det bästa med mitt jobb är att vakna på morgonen och veta att jag är på väg till jobbet, och träffa alla dessa människor. Det är fantastiskt, de gör min dag." 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att vakna på morgonen och veta att jag är på väg till jobbet, och träffa alla dessa människor. Det är fantastiskt, de gör min dag. 
Trivs du med att komma till jobbet då trivs du också med din fritid, det tror jag. Att man älskar sitt jobb, tycker om det. Att man ger lite till, lite extra.

Vad ger du patienterna?

Trygghet, tillit. När de vet att de kan komma till mig, de vet vem jag är, de vet att jag är där för dem. De flesta patienterna som kommer till oss, de känner igen mig och jag känner igen dem. Även om de inte har varit hos mig på månader. De säger; oj kommer du ihåg mig… Ja, jag kommer ihåg dig. Jag måste komma ihåg dig.

För varje patient är unik. De som är rädda, de som är svårstucken. Jag måste anpassa mig efter varje individ. Jag måste tänka efter för var och en och memorera. För att nästa gång kunna bemöta dem på ett bra sätt.

Vad har patienterna lärt dig?

Att lyssna på var och en. Och det är så svårt framför allt när det gäller äldre, de har svårt att öppna sig. När de kommer till mig räcker det med att jag tittar på dem och säger Hur är det? Ja, det är ingen fara, det är bra. Nej men det är något som inte stämmer, men det är upp till dig. Då öppnar de sig och berättar.

Det är ett förtroende, de vet att det stannar hos mig. Det blir inte bara provtagning. De är glada när de går hem, och jag blir glad, att jag kan hjälpa med det lilla. Att man kan sitta och skratta och glömma bort något svårt som man just fått reda på.