balansträning

Hitta rätt nivå på din träning

Lagom till Reumatikerdagen 12 oktober delar Centrum för reumatologis fysioterapeut Åsa Lindkvist med sig av sina bästa tips på övningar som du som lever med reumatisk sjukdom själv kan göra hemma.

Att träna kan vara en utmaning för den som lever med reumatisk sjukdom. Samtidigt är det viktigt att röra på sig. Så här kan du göra för att komma i gång med din träning på ett säkert sätt.

— I de allra flesta fall är det bra för dig att träna regelbundet. Samtidigt kan det vara problematiskt om du har ett skov eller kanske svår smärta. Då är det bra att hålla i minnet att all träning är bättre än ingen träning, säger Åsa Lindkvist som är fysioterapeut på Centrum för reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum.

Åsa Lindkvist beskriver att det ibland kan räcka med övningar man gör i sängen. När man sedan mår bättre kan man gå vidare till sittande övningar, för att så småningom kunna träna stående.

— Kan du inte göra en rörelse full ut, så gör lite av den. Faktiskt aktiveras musklerna av blotta tanken på att man gör en övning, berättar Åsa Lindkvist.

Undantag

Det finns några reumatiska sjukdomar där du som lever med dem helst inte ska bli andfådd när du tränar, för det kan vara skadligt.

Pulmonell arteriell hypertension (PAH) är ett sådant exempel. Då bör du i stället träna för att stärka dina muskler. Har du PAH bör du kontakta en fysioterapeut som kan hjälpa dig att anpassa din träning till dina förutsättningar.

— Oavsett vilken typ av reumatisk sjukdom du har så är du som är patient hos oss alltid välkommen att prata med oss fysioterapeuter om du har frågor kring din träning, säger Åsa Lindkvist.

Tips på övningar

Här kommer Åsa Lindkvists bästa tips på övningar som du som lever med reumatisk sjukdom kan göra själv hemma.

Du jobbar med en kroppsdel i taget och kan göra övningarna sittande, stående eller liggande i sängen. Upprepa övningarna så många gånger som känns bra för dig.

Liggande övningar

De här övningarna kan du göra liggande i sängen, för att få i gång blodcirkulationen och mjuka upp kroppen. Det gör det lättare att ta sig ur sängen på morgonen.

  • Knip med tårna och spärra sedan ut dem igen.
  • Dra upp knäna och sträck sedan ut benen.
  • Knip och spreta med fingrarna.
  • Böj armbågarna, lyft armarna så högt du kan.
  • Lyft upp bäckenet när du ligger i sängen. Sänk sedan försiktigt ned det igen.

Sittande övningar

De här övningarna gör du sittande i en stadig stol eller på sängkanten. Du kan också sitta i en fåtölj.

  • Sitt så att knäna är vinklade i 90 grader.
  • Sträck benet rakt ut så att knät och lårmuskeln sträcks. Byt ben och upprepa.
  • Trampa med fötterna i golvet. Försök att flytta vikten från tå till häl och tillbaka.

Stående övningar

Ha gärna en stadig stol i närheten, så att du kan stödja dig på den. Eller stå i en dörröppning så att du kan ta tag i dörrposten om det behövs.

  • Lyft ett ben i taget så högt du kan. Sänk långsamt ner benet igen.
  • Trampa med fötterna i golvet.
  • Gunga långsamt på fötterna så att vikten flyttas från tå till häl och tillbaka.

Vill du få hjälp med din träning?

Du som får din behandling hos Centrum för reumatologi kan kontakta våra fysioterapeuter om du behöver hjälp med din träning.

De kan hjälpa dig med en bedömning av dina besvär och ta fram en träningsplan som är anpassad för dig. Fysioterapeuterna kan också skriva ut fysisk aktivitet på recept, FAR.

Välkommen att höra av dig.

Publicerad 2022-10-12