Kaan och Matilda – två av våra första BT-läkare

Bastjänstgöring för läkare, BT, är en fristående del i specialistutbildningen som infördes i Sverige den 1 juli i år. Kaan Bölek och Matilda Arvidsson Kvissberg är två ett trettiotal läkare som Stockholms läns sjukvårdsområde ansvarar för på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen under 2021–2022.

– Sedan barndomen har jag velat bli läkare. Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra människor och haft ett stort intresse för medicinska ämnen, säger Kaan Bölek, som i skrivande stund gör sin BT på akutmottagningen på S:t Görans sjukhus.

Införandet av bastjänstgöring (BT) är en del av en större reform där den nya svenska läkarutbildningen förlängs och blir legitimationsgrundande, allmäntjänstgöringen (AT) tas bort på sikt och specialiseringstjänstgöringen (ST) förlängs med BT på minst 6 månader. Syftet med bastjänstgöringen (BT) är att på ett likvärdigt sätt introducera legitimerade läkare till svensk sjukvård, dels för läkare som utbildats inom den nya legitimationsgrundande läkarutbildningen som påbörjas höstterminen 2021 och för läkare med legitimation utfärdad i annat land.

– BT är en stor möjlighet för utlandsutbildade läkare att lära sig hur det fungerar i praktiken. Min uppfattning är att om man har studerat utomlands så har man goda teoretiska kunskaper men eventuellt behöver man lära sig mer om hur man handlägger olika patienter och vilka rutiner som finns på sjukhuset, säger Kaan.

Liksom Kaan har Matilda Arvidsson Kvissberg alltid velat bli läkare. Som sexåring brukade hon be folk som kom hem till dem att spela patienter.

– Jag vet inte riktigt varifrån intresset kom då vi inte har några läkare i släkten. Mina känslor för yrket förstärktes genom åren, när jag var nio år läste min mamma till sjuksköterska och hade fysiologi- och anatomiböcker hemma som jag brukade bläddra i. Sen hängde det bara kvar när jag och min familj flyttade utomlands, säger Matilda Arvidsson Kvissberg.

Matilda är för tillfället placerad på barn- och ungdomspsykiatriakuten på SÖS. I mitten på januari byter hon till sin allmänmedicinplacering och avslutar sedan BT-året på SÖS-akuten.

– BT har gjort att jag har påbörjat en väldigt bra och strukturerad introduktion till svensk sjukvård. Jag har ingen tydlig drömarbetsplats men jag trivs på avdelningar som lägger mycket fokus på utveckling både för personalen samt inom effektivisering av avdelningen, säger Matilda som även önskar fortsätta forska efter att hon lämnat in sin doktorand nu till våren.

Under perioden mars 2020 - december 2022 bedrivs BT som pilotprojekt i Region Stockholm. Syftet är att ge Region Stockholm ett beslutsunderlag avseende bland annat innehåll, organisationen, finansiering, rekryteringen och antal antagningar. Hälso- och sjukvårdsnämnden finansierar projektet men BT-läkarna är anställda av SLSO som har löne- och arbetsgivaransvar. BT-läkarna ska tjänstgöra inom allmänmedicin, geriatrik, psykiatri och på akutsjukhus. Deltagande akutsjukhus är Capio S:t Göran, Danderyd, Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Södertälje Sjukhus.

Publicerad 2022-01-11