Ny satsning på våra medicinskt ledningsansvariga läkare

Under våren 2022 startar Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) en satsning för medicinskt ledningsansvariga läkare (MLA) som erbjuds en heldag om ledarskap och patientsäkerhet. Först ut är primärvård och närakuter, därefter fler närsjukvårdsområden.

Ansvariga för MLA-dagarna är Rita Fernholm, kvalitets- och patientsäkerhetsstrateg SLSO, och Gabriel Lagercrantz, chefläkare i SLSO. HR-enheten bidrar med ledarskapscoacher.

Rita Fernholm ser heldagen som en möjlighet att underlätta för de medicinskt ledningsansvariga läkarna genom att stötta upp kring kunskap, verktyg och nätverkande:
–Vi kommer att prata om såväl vardagliga utmaningar och vårdskadeutredningar som juridik och hur man som MLA kan stimulera till ett lärande på sin arbetsplats utifrån risker och händelser som uppmärksammas.

Rita Fernholm, foto: Annika Clemens Rita Fernholm

Gabriel Lagercrantz som är chefläkare i SLSO menar att satsningen på ledarskap och patientsäkerhet bryter ny mark.
–Våra medicinskt ledningsansvariga läkare spelar en väldigt viktig roll i vårt kvalitativa arbete med patientsäkerhet.

Gabriel Lagercrantz
Gabriel Lagercrantz, foto: Katja Vallin Gabriel Lagercrantz

Fakta MLA: Uppdraget Medicinskt ledningsansvarig läkare (MLA) hette tidigare Medicinskt ansvarig läkare (MAL). I SLSO är benämningen nu ändrad i enlighet med läkarförbundets rekommendation, eftersom uppdraget handlar om ett medicinskt ledningsansvar och inte ett utökat medicinskt ansvar för det arbete som övrig personal utför.

Publicerad 2022-01-26