Psoriasis och ont i lederna?

Har du psoriasis med typiska fjällande utslag och samtidigt ont i lederna, så kan du ha psoriasisartrit. Är dina ledbesvär så svåra att de begränsar dig i din vardag, kan du få hjälp hos Centrum för reumatologi.

Ungefär var tionde person som har psoriasis får också ledbesvär, så kallad psoriasisartrit. Det är en ledsjukdom som hänger ihop med psoriasis. Den uppstår oftast i yngre medelåldern och är vanligast hos dem som också har nagelförändringar på grund av psoriasis.

Tecken på psoriasisartrit

Det som är typiskt för psoriasisartrit är att ledvärken ofta sitter i en enstaka led. Om värken finns i flera leder så brukar det inte vara motsvarande led på andra kroppshalvan som drabbas. Även detta är typiskt för psoriasisartrit.

Vanliga exempel är att man kan få psoriasisartrit i en tå eller ett finger, som blir rött och svullet. Eller i en fot-, knä- eller handled, men man kan också få psoriasisartrit i ryggslutet.

Det förekommer även att benhinnor, senor och ögon blir inflammerade vid psoriasisartrit.

Du som behöver hjälp

De flesta som får psoriasisartrit får endast lätta besvär och kan ofta leva och arbeta som vanligt. Men det händer – även om det är ovanligt – att personer får en svårare form av psoriasisartrit som ger kraftiga besvär, där också flera leder kan påverkas samtidigt.

Du som har psoriasis och misstänker att du kan ha utvecklat psoriasisartrit, bör vända dig till din husläkare eller vårdcentral. Om de konstaterar att du har psoriasisartrit så kan de remittera dig till Centrum för reumatologi.

Publicerad 2020-10-29