Vaccination mot apkoppor för de som exponerats för viruset

Nu inleder Region Stockholm vaccination mot apkoppor, för personer som har blivit exponerade av viruset och kallade av vården.

Smittspridningen av apkoppor i Stockholm ökar. Fram till och med idag har 63 fall anmälts i Stockholms län. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som har varit i nära kontakt med en person som har apkoppor efter att denne fått symtom erbjuds vaccin.

- Om du har symtom som du tror beror på att du har smittats av apkoppsvirus bör du söka vård genom att ringa 1177. Om du har infekterade personer i din närhet bör du undvika nära kontakt med dessa. Sexuella kontakter utgör en särskilt hög smittrisk, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Vaccinet kommer vara kostnadsfritt. På 1177.se finns information om sjukdomens förlopp och symptom: Vad är apkoppor? - 1177

Publicerad 2022-07-28